U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Najave utrka
Utrka na 1 sat
Datum utrke: 12.06.2008.
Mjesto utrke: Varaždin

Rezultati utrke

2. ULTRA CROSS-LIGA
IVANČICA – DRAVA 2008

UTRKA NA 1 SAT

Evo stigli smo i do samog kraja proljetnog dijela Ultra –cross lige. Bilo je to zabavno i zanimljivo proljeće. Kroz 7 kola iskušali smo par različitih staza i dionica raznih dužina, trčalo se na kronometar, štafete, utrke sa dva starta, kroz polja i šume Drave, po kiši i vrućini. Uglavnom se dobro zabavljajući. I kao po nekom pravilu, šlag dolazi na kraju.

U četvrtak u 19 h starta utrka na 1 sat, to je jedinstvena utrka u Hrvatskoj, jer nisam čuo da se igdje u lijepoj našoj održava takva utrka.

Čak u ženskoj konkurenciji ne postoji ni hrvatski rekord. U muškoj konkurenciji rekord na 1 sat iznosi 18.349 metara koji je još davne 1962. godine oborio izvjesni Dobrivoje Stojanović.

Ali postoji i jedan podatak da je 1977. u Zagrebu na stadionu “Mladosti“ održana utrka na 1 sat u kojoj je pobijedio naš Varaždinac na žalost prerano preminuli ing. Mladen Mavar sa istrčanih 17.605 metara, dok je kod žena pobijedila Bernarda Hehet sa istrčanih 10.903 metara. Svjetski rekord drži Haile Gebreselassie (a tko bi drugi) koji je za jedan sat istrčao nevjerojatnih 21.285 metara. Kod žena rekord drži Tegla Loroupe iz Kenije sa istrčanih 18.340 metara.

Staza na kojoj če se istrčati utrka proteže se između dva mosta na odvodnom kanalu. Nakon opsežnih mjerenja :)))))) došli smo do dužine od 2.100metara. Staza će biti markirana na svakih 100 metara i poslije zvuka sirena nakon jednog sata trčanja, svaki trkač ostaje na svime mjestu i pričeka sudije koji s metrom izmjere razdaljinu između dvije markacije, a može si i sam od oka odredit dužinu. Staza nije službeno izmjerena i ne mogu se priznati rekordi, ali to ne umanjuje čar koji ima ova utrka.

Lani je u muškoj konkurenciji pobijedio Igor Goričanec sa istrčanih 15.750 metara, drugi je bio Ivan Čorba sa 15.300 metara, treći je bio Mihael Kolar sa 14.987 metara. Jedina predstavnica kod žena bila je Valentina Županić sa istrčanih 12.798 metara, što bi bio nekakav hrvatski rekord.

Zato pozivamo trkače i iz drugih županija da nam se pridruže u ovoj zanimljivoj utrci.
Startnine nema, biti će jedna okrjepna stanica, puno smijeha, dobra muzika i najvažnije, pošteno i fer suđenje.

Zamislite, čak će u sjeni ove sjajne utrke Hrvatska nogometna reprezentacija odigrati utakmicu sa Njemačkom u Klagenfurtu, nadam se samo da ova utrka neće utjecati na broj navijača u Austriji, da ne bi naša nogometna repka slučajno bila zakinuta.

Pozdrav i do trčanja u četvrtak u 19 h na Dravi.

Piše : Ladislav Gregorinčić
Mob: 099/2653106