U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Najave utrka
Škraping Evolution Ver.3
Datum utrke: 08.03.2008.
Mjesto utrke: Pašman

Rezultati utrke

ŠKRAPING EVOLUTION ver.3

Lokacija: OTOK PAŠMAN
Datum: 8.3.2008.

ULTRA
 - mjesto starta: ŽDRELAC-GLADUŠA
 - vrijeme starta: 08:30 sati
 - duljina staze: 42 km

LIGHT
 - mjesto starta: MRLJANE
 - vrijeme starta: 09:30 sati
 - duljina staze: 25 km

Cilj: trajektna luka Tkon
Startnina: 110 kuna (dio prihoda od kotizacije odlazi u humanitarne svrhe)
Pokrovitelji: Općina Pašman i Općina Tkon
Organizatori: Udruga Trs i AK Soline
Logistika: Con Sole, putnička agencija

Prijaviti se možete online, poslati mail na: josip@islandpasman.com,  CC: info@islandpasman.com

PRAVILA UTRKE

 • Na startu se popunjavaju prijave, potpisuju izjave, kontrolira obvezna oprema, dodjeljuju startni brojevi i kontrolni kuponi, te se preuzima karta otoka s ucrtanom stazom i kontrolnim točkama. 
 • Kontrolni kuponi su plastificirane kartice s upisanim brojevima svih kontrolnih točaka. Kada škraper dođe na kontrolnu točku, uz nju će vidjeti cvikalicu (klamalicu) s kojom poništi broj te točke na svojoj kartici. Samo pravilno perforirani kuponi dolaze u obzir kod upisa na ciljnu listu, a u protivnom, dolazi do diskvalifikacije. 
 • Za vašu sigurnost brine 12 članova *GSS-a Zadar* s dva terenca i dva psa tragača. Također je organiziran prihvat vozilima svih koji odustanu, kako na kopnu tako i uz more. 
 • Na moru stalno dežura plovilo za brze intervencije. 
 • Tijekom dana, u ambulanti Tkon dežuran je dr. Šaric s dvije medicinske sestre.
 • Dežurni telefoni, koje svaki škraperi moraju imati upisanog u telefonski imenik mobitela, su: 023 285 036, 098 314 054, 091 591 5749. Ovo su brojevi telefona na koje u bilo kojem trenutku možete dobiti sve potrebne informacije, pojašnjenja ili zatražiti bilo kakvu ostalu pomoć. Organizatori su međusobno povezani i u najkraćem mogućem vremenu dobiti ćete našu pomoć. 
 • Očekuje se da će prvi natjecatelji Light utrke doći na cilj izmedu 12.00 i 13.00 sati, a najbolji Ultra škraper oko 16.00 sati.

Obavezna oprema

 • kompas 
 • Čelna lampa sa rezervnim baterijama 
 • mobitel 
 • komplet prve pomoći: sterilna gaza, elastični zavoj, prvi zavoj, flasteri 
 • astro folija 
 • zviždaljka

OPIS UTRKE I STAZE

Da bi svi bili ravnopravni na startu, ove godine nećemo izlaziti sa ucrtanom stazom i kontrolnim točkama, već će se karta dijeliti natjecateljima pred samim startom, odnosno kod preuzimanja startnog broja. Kako bi znali što možete očekivati od staze, donosimo kratki opis Ultra i Light staze.

Ultra, 42 km
Ultra je ove godinu dosta promijenjena u odnosu na dosadašnje. Start se iz mjesta Banj premješta u vikend naselje Gladuša u Ždrelcu te nakon kraćeg makadamskog puta odmah izlazi na obalni pojas. Zatim se nakon nekoliko kilometara škrapinga penje na najveći vrh otoka V. Bokolj. Nakon V. Bokolja, spušta se na more i onda sve tako do famozne utvrde “Pustograd”. Kad se probijete u podnožje utvrde, na “konju ste”. Još dvije kontrolne točke i na cilju ste. Zaključni komentar; Malo makadama, puno škrapinga i nekoliko iznenadenja… uglavnom, puno “jača” staza od protekle.

Light, 25 km
Light utrka se potpuno izmijenila i obogatila sa dodatnim sadržajima. Start utrke je kao i prošle godine na plaži u mjestu Mrljane. Iz Mrljana staza vodi kroz naselja Barotul i Pašman odakle nastavlja na drugu stranu otoka. Nakon nekoliko kilometara škraparenja, staza ide prema kamenom dvorcu Ugrinica Dvori, gdje se nalazi "tajna kontrola točka". Nakon odrađene tajne točke, staza vas vodi do kontrolne točke gdje vas očekuje Europski prvak u streličarstvu. Koji će vas u kratkom tečaju naučiti baratati lukom i strijelom. Nakon uputa, gađa se u metu i prikuplja se određeni zbroj bodova. Prikupljanjem potrebnih bodova ostvarujete pravo na perforiranje kontrolnog kupona, a ukoliko ne uspijete, dodaje vam se 30 minuta na ciljnom vremenu Bodovanje je osmišljeno tako da svi natjecatelji mogu iste prikupiti.

Zaključni komentar: malo više škrapinga nego prethodne godine, prelazak preko cijele širine otoka u dva navrata, otkrivanje Ugrinica Dvora, majstorskog djela gradnje suhozida i naravno, streličarstvo…

Zaključni komentar: malo više škrapinga nego prethodne godine, prelazak preko cijele širine otoka u dva navrata, otkrivanje Ugrinića Dvora, majstorskog djela gradnje suhozida i naravno, streličarstvo…

Zabavni program

Zabavni program neizostavni je dio Škrapinga. Tovareća mužika tijekom dana i kod dodjele nagrada, a nakon toga fiju-briju… rock band sa bogatim repertoarom… Tijekom dana uživo javljanja u radio eter i TV sa ...sa mini pozornice na otvorenom, glazba iz zvučnika i ples mažoretkinja sa otoka Ugljana. Na pozornici možete kupiti listić za tombolu i nakon dodjele nagrada sudjelovati u izvlačenju tombole. Glavna nagrada je HOBOTNICA od 10 kilograma !!!

Smještaj

Smještaj je organiziran u privatnim apartmanima u mjestima Tkon, Mrljane, Ždrelac i Kraj. Noćenje po osobi iznosi 75,00 kn. Prijave za smještaj šaljite na: console(at)islandpasman.com

Organizirani prijevoz

 • Organizirani autobus iz Zagreba polazi kao i do sada ispred Zagrebačkog Velesajma; u 16.00 sati, petak 07.03.2008., s povratkom u nedjelju, 09.03.2008. s trajektom u 11.00 sati. Cijena povratne karte iznosi 120 kn i plaća se kod dolaska na otok. 
 • Organiziran je besplatni prijevoz na otok i sa otoka, na relaciji Tkon-Biograd, za sve natjecatelje, goste, medije i ostale i to, kako slijedi:
  Subota, 08.03.2008
  Polazak iz Biograda
  07:00
  08:00

  Polazak iz Tkona
  17:00
  21:00
  00:00

  Brod u Biogradu polazi iz glavne luke, a u Tkonu iz Trajektnog pristaništa.
 • Organiziran je besplatan prijevoz natjecatelja iz Tkona na ULTRA i LIGHT start u 07.00 i u 07.45 na Ultra start i u 08.00 i u 08.45 na Light start. 
 • Za vrijeme trajanja utrke, organizotori su se pobrinuli da i vaša pratnja; djeca, prijatelji i svi ostali koji nemaju namjeru sudjelovati, već samo posjetiti otok, uživaju zajedno sa natjecateljima. Organiziran je brod koji polazi iz Tkona u 11.00 sati s povratkom u Tkon u 15:00 sati. Brod će obilazati stazu uz more, tako da ce se s broda moći uživo pratiti utrka po najzahtjevnijim dijelovima staze.

  Cijena ovog izleta iznosi 35 kuna po osobi. Karte se kupuju u turističkoj agenciji Con Sole ili se mogu odmah rezervirati kod prijave. 
 • U slučaju lošeg vremena, izlet brodom se odgađa, a novac za kupljene karte vraća se izletniku.

Više informacija na http://skraping.islandpasman.com