U nedjelju je početak 10. izdanja Zimske brdske lige Japetić u 10 sati kod Šumskog dvora u Ivančićima, ujedno je i završnica Cascadia Trail Trophy-a za ovu godinu u kojem je sudjelovalo više od 1.000 natjecatelja.
Tekstovi

Moj prvi polumaraton (drugi dio)
Objavljeno: 28.03.2007.
Saznajte kako izgledaju pripreme za prvi polumaraton, koliko dugo one traju te na što posebno treba skrenuti pozornost prije i tijekom samih priprema.

<< Pročitajte prvi dio članka

Koja oprema mi je potrebna?
Trčanje je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih sportova i sigurno već posjedujete opremu koja vam je potrebna kako bi započeli s pripremama. Sportske hlačice, majica kratkih rukava u kojoj se osjećate ugodno te sportske čarape je sve što vam za početak treba. Jedini dio opreme na koji trebate paziti i na kojem NE SMIJETE štediti su tenisice. Dobre tenisice za trčanje su vam dugoročna investicija prije svega u vaše zdravlje. Dobre tenisice čuvaju vaše zglobove koji će biti dodatno opterećeni tijekom bavljena ovim sportom. Također, izrazito je važno da se u tim tenisicama osjećate ugodno jer ćete "u njihovom društvu" od sada provoditi jako puno vremena. Stoga, budite jako pažljivi prilikom odabira svojih novih tenisica.

Kako započeti?
Ukoliko do sada nikad niste joggirali ili se bavili trčanjem ili se pak jako dugo niste bavili nikakvim drugim oblikom vježbanja tada je jako bitno da lagano uđete u program treninga. Vaše tijelo će trebati vremena da se privikne na novonastalo stanje. Stoga krenite lagano i ostavite si dovoljno vremena za odmor nakon treninga kako bi se vaše tijelo uspjelo što bezbolnije priviknuti. Vaš je cilj pripremiti se na način da ste u mogućnosti na treningu bez problema istrčati 80% duljine utrke.

Kako dalje?
Ukoliko pripadate skupini ljudi koja se već neko vrijeme redovito bavi nekom aerobnom aktivnosti (kao što je jogging, trčanje, brzo hodanje, plivanje, vožnja bicikla...) tada je vjerojatno da ste već sada u nekoj formi i da ćete u pripremama brže i lakše napredovati. Vama bi onih 80% trebao biti minimum koji trebate postići na treningu. Naravno, ukoliko možete trčati veće udaljenosti to ćete biti spremniji na utrci. Naravno ne smijete se zaboraviti odmarati!

Što jesti i piti?
Pravilna prehrana kao i osiguranje dovoljne količine vode u tijelu tijekom trčanja su izrazito važne stvari o kojima trebate voditi računa. Najblaže govoreći, oni su jednako bitni kao i sam proces treninga. Pijte dovoljno tekućine tijekom cijelog dana kako biste u tijelu zadržali dovoljnu količinu vode. Isto tako, bitno je da sa sobom na trčanje uvijek ponesete bočicu tekućine (vode) - osobito za vrijeme toplih dana. Što se tiče hrane, birajte hranu koja sporo otpušta energiju čime ćete osigurati dovoljno energije tijekom treninga. U takvu hranu spadaju dobro nam poznate namirnice kao što su tjestenina i riža (osobito ako su integralne).

Uspjeh na utrci
Priprema, treniranje za utrku i završavanje prve utrke nosi sa sobom jako puno izazova. Svi su oni za većinu nas dostižni i kao rezultat će nam dati poboljšano zdravlje kao i bolje opće psiho-fizičko stanje.

Tekstovi